PESTO ZE SZPINAKU / spinach pesto
Nigdy jakoś nie mogłam przekonać się do tego zielonego przysmaku.
Ostatnio jednak odkryłam jego niezwykłe wartości.. i możliwości... no i od tamtej pory nie wyobrażam sobie nie używać go w mojej kuchni!
Dziś mam dla Was przepis na pesto z młodych liści szpinaku.
Ja dodaje go do wszystkiego... do ziemniaków, makaronów, jako dip do przekąsek - krakersów, paluszków, do pieczywa.. ale o tym następnym razem.
A Wy do czego go używacie?
***
In a past I never could find out how good is this green delicacy.
But I recently discovered his extraordinary values .. and the possibilities... and I can't imagine to not use it in my kitchen.
Today I have a recipe for you for pesto with young spinach leaves.
I use it to everything ... to potatoes, pasta, dip to snacks - crackers, sticks, to bread ... but about this I will write next time.
And you what do you use it for?
SKŁADNIKI:
80g. sera parmezan (pokrojonego na kawałki - lub startego)
30g. orzeszków piniowych (lub zamiennie ziaren słonecznika)
1 ząbek czosnku
80g. świeżych liści szpinaku
ok.120-150g. oliwy z oliwek extra virgine
½ łyżeczki soli
***
INGREDIENTS:
80g. Parmesan cheese (sliced - or grated)
30g. Pine nuts (or alternatively sunflower seeds)
1 clove of garlic
80g. fresh spinach leaves
ok.120-150g. Extra virgine olive oil
½ teaspoon of salt
CZAS: 10 minut.
Umyte i osuszone liście szpinaku umieścić w naczyniu z blenderem, dodać wszystkie pozostałe składniki i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do zamykanego słoiczka i można przechowywać w lodówce około tygodnia czasu.
***
TIME: 10 min.
Place washed and dried spinach leaves in a blender dish, add all the ingredients and mix until uniform mase. Transfer into a lockable jar and can be store in refrigerator for about a week time.
--------------------------------------
Wersja na TXERMOMIX
1) Do naczynia mixującego włożyć parmezan, rozdrobnić 15 s./obr.10
2) Dodać orzeszki piniowe, czosnek, liście szpinaku, oliwę z oliwek oraz sól i rozdrobnić 20 s./obr.7.
Podawać jako sos, lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówkce.
***
THERMOMIX version
(BIMBY version)
1) Place Parmesan and garlic into mixing bowl and grate 15 sec/speed 10. Scrape down sides of mixing bowl with spatula.
2) Add all remaining ingredients and chop 20 sec/ speed 7, or until a rough, yet evenly chopped, consistency is achieved.
Serve immediately or transfer into a sealable jar and top with olive oil until just covered to store.
SMACZNEGO!!!
***
Bon Appetit!!!
Ostatnio jednak odkryłam jego niezwykłe wartości.. i możliwości... no i od tamtej pory nie wyobrażam sobie nie używać go w mojej kuchni!
Dziś mam dla Was przepis na pesto z młodych liści szpinaku.
Ja dodaje go do wszystkiego... do ziemniaków, makaronów, jako dip do przekąsek - krakersów, paluszków, do pieczywa.. ale o tym następnym razem.
A Wy do czego go używacie?
***
In a past I never could find out how good is this green delicacy.
But I recently discovered his extraordinary values .. and the possibilities... and I can't imagine to not use it in my kitchen.
Today I have a recipe for you for pesto with young spinach leaves.
I use it to everything ... to potatoes, pasta, dip to snacks - crackers, sticks, to bread ... but about this I will write next time.
And you what do you use it for?
SKŁADNIKI:
80g. sera parmezan (pokrojonego na kawałki - lub startego)
30g. orzeszków piniowych (lub zamiennie ziaren słonecznika)
1 ząbek czosnku
80g. świeżych liści szpinaku
ok.120-150g. oliwy z oliwek extra virgine
½ łyżeczki soli
***
INGREDIENTS:
80g. Parmesan cheese (sliced - or grated)
30g. Pine nuts (or alternatively sunflower seeds)
1 clove of garlic
80g. fresh spinach leaves
ok.120-150g. Extra virgine olive oil
½ teaspoon of salt
CZAS: 10 minut.
***
TIME: 10 min.
Place washed and dried spinach leaves in a blender dish, add all the ingredients and mix until uniform mase. Transfer into a lockable jar and can be store in refrigerator for about a week time.
--------------------------------------
Wersja na TXERMOMIX
1) Do naczynia mixującego włożyć parmezan, rozdrobnić 15 s./obr.10
2) Dodać orzeszki piniowe, czosnek, liście szpinaku, oliwę z oliwek oraz sól i rozdrobnić 20 s./obr.7.
Podawać jako sos, lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówkce.
***
THERMOMIX version
(BIMBY version)
1) Place Parmesan and garlic into mixing bowl and grate 15 sec/speed 10. Scrape down sides of mixing bowl with spatula.
2) Add all remaining ingredients and chop 20 sec/ speed 7, or until a rough, yet evenly chopped, consistency is achieved.
Serve immediately or transfer into a sealable jar and top with olive oil until just covered to store.
http://colorpalettes.net |
SMACZNEGO!!!
***
Bon Appetit!!!
Comments
Post a Comment